Amatorów kurzych jajek nie brakuje! Można je wykorzystać na wiele sposobów – zrobić ciasto, jajecznicę lub po prostu ugotować. A co warto o nich wiedzieć? Fakty i mity na temat kur i jajek specjalnie dla Pulsu Dnia zdradza dr n. wet. Grzegorz Dymacz - Specjalista Chorób Drobiu OVO VETICA.

  1. Jajko z bladożółtym żółtkiem jest zdrowsze niż z te pomarańczowym.
    MIT. Kolor żółtka nie ma znaczenia z punktu widzenia odżywczego.  Po prostu kolor żółty lub pomarańczowy jest bardziej pożądany przez konsumentów, dlatego w paszy dominują zboża i zioła, które „wybarwiają” żółtko np. kukurydza czy susz z marchwi.
  2. Kura przywiązuje się do właściciela.
    PRAWDA.  Kura przywiązuje się np. do pracowników fermy,  którzy na co dzień się nimi opiekują. Na obcą osobę w kurniku reagują z niepokojem.
  3. Kolor żółtka zależy od gatunku kury. MIT. Rasa nie ma znaczenia. Kury białe dają białą skorupkę, a kury o brązowym upierzeniu –  brązową skorupkę.  W Europie dominuje moda na brązowe skorupki, ale za to biała skorupka jest postrzegana jako ta bardziej ekologiczna – to też mit. 
  4. Kura może zachorować
    PRAWDA. Oczywiście, że czasami może zachorować, ale nad ich zdrowiem czuwa lekarz-specjalista chorób drobiu. Ponadto ich zdrowie utrzymuje się głównie przez bardzo rygorystyczne warunki higieniczne na fermie, a także przez zastosowanie specjalnych szczepionek.
  5. Jajko „3-ka” jest najmniej zdrowe.  
    MIT. Niestety jajko to jajko - wartość odżywcza pozostaje ta sama. Nie ma różnic w składzie chemicznym  (np. zawartości witamin, białka, tłuszczy). Wartość odżywczą jaj kształtuje się  tylko paszą, a wszystkie kury dostają taką samą. Mimo to warto kupować jajka z chowu ekologicznego. 
  6. Kura potrafi rozpoznać własne kurczaczki.
    PRAWDA. W warunkach naturalnych kury dalej potrafią rozpoznać własne kurczęta. W wylęgarniach nie ma na to szans, pisklęta nie znają swoich „mam”. 
  7. Jajko kurze jest smaczniejsze i zdrowsze niż jajko kacze.
    MIT. Kwestia gustu – jedno i drugie jest tak samo zdrowe.